Přijde vám, že máte doma moc kuchyňských spotřebičů, a nejraději byste všechny semkli do jednoho? Pomůže vám multifunkční hrnec. Zvládne totiž vařit, ohřívat, smažit, opékat, ale funguje i jako rýžovar nebo jogurtovač. Místo divokého pendlování mezi sporákem a troubou tak budete mít rázem vše pod kontrolou.
- Sandra, redakce Heureka.cz
- Doba čtení: 4 min.
Základní rozdělení
Multifunkční hrnec
- Různé programy vaření
- Ohřev, pečení, smažení, jogurtovač, risotto, rýžovar, sous-vide a další
- Nahradí remosku i zavařovací hrnec
- Kombinuje mnoho kuchyňských spotřebičů do jednoho zařízení
- Některé vnitřní nádoby hrnce lze mýt v myčce
Hrnec na pomalé vaření
- Ideální na zdravé vaření
- Jídlo si zachová vitamíny a zůstane šťavnaté
- Vaření probíhá mnoho hodin
- Pro pokrmy vyžadující nízkou teplotu přípravy (sous-vide)
- Časovač i automatické vypnutí zajistí ideální proces vaření
- Vnitřní nádoby můžete většinou použít na indukci i plynový sporák
Polévkovar
- Připraví polévku, ale i kaše, omáčky či džemy
- Zabudovaný mixér
- Jednoduché ovládání
- Automatické programy pro snadnou přípravu
Elektrický hrnec skvěle poslouží i na chalupě. Inspiraci, co dalšího by se vám mohlo hodit, najdete na naší stránce Vyrazte na chalupu.
Podle čeho vybrat
Příkon
- Určuje, kolik energie si přístroj vezme za hodinu používání z elektrické sítě
- Čím vyšší příkon, tím vyšší spotřeba, ale také rychlost pečení
- Jednoduché pomalé hrnce zpravidla disponují příkonem menším než 650 W
- Běžné multifunkční hrnce vyžadují příkon mezi 650–980 W
- Pokročilé modely 10v1 a více si žádají 1000–1 500 W
- Nejobjemnější hrnce pak potřebují i více než 1 500 W
- Sem patří např. multifunkční kuchyňský robot nebo sous-vide vařiče na (polo)profesionální gastro provoz
Počet programů
- Smažení, pečení, dušení, rýžovar nebo ohřívání
- Elektrické hrnce nabízejí různý počet programů
- Obyčejné pomalé hrnce mají většinou méně než 6 programů
- Pro klasické multifunkční hrnce je naprostým standardem 6–16 programů
- Některé exkluzivní modely fungují i jako horkovzdušná fritéza nebo tlakový hrnec
- Mohou nabídnout i více než 18 programů
Mezi elektrickými hrnci najdete i konvektomaty nebo kotlíky na polévku a omáčky.
Objem
- Objem v litrech udává, jaké množství potravin lze najednou v hrnci připravit
- Hrnec s objemem do 5 l vystačí k vaření pro 2 až 3 osoby
- Vyšší objem 5–6 l je pak ideální pro čtyřčlennou rodinu
- Pro velké rodiny zvolte objem 9–10 l nebo 10 l a více
Objem do 5 l Objem 5-6 l Objem 9-10 l
Hmotnost
- Jednodušší pomalé hrnce obvykle váží méně než 4 kg
- Hrnce s více funkcemi váží kolem 4–7 kg
- Hmotnost berte v úvahu hlavně tehdy, kdy se hrnec chystáte brát s sebou např. na chalupu
Typ ohřevu
- Ohřev se dělí na horní a spodní
- Do značné míry ovlivňuje možnosti využití hrnce
- Spodní ohřev slouží ke smažení a dušení
- Horní ohřev umožní grilování a zapékání
- S modely, které nabízí oba typy ohřevu, budete mít více možností
Délka kabelu
- Předem si promyslete místo, kde budete hrnec používat
- Změřte si vzdálenost k nejbližší zásuvce, aby vám kabel vystačil
- Délka přívodních kabelů se pohybuje od 90 do 120 cm
- Některé modely mají pro snadnější manipulaci odpojovací kabel
Funkce
- Displej – jednoduše nastavíte programy a funkce
- Nastavení výkonu a teploty – klíčové pro pomalé vaření
- Časovač – nastavení spuštění a vypnutí, kdykoliv bude třeba
- Programy vaření – kromě standardních (ohřev, smažení, pečení, dušení) jsou mnohdy k dispozici i funkce rýžovaru nebo jogurtovače
- Speciální módy vaření – tlakové vaření, v páře, pomalé
- Paměť – v případě výpadku elektrického proudu si hrnec zapamatuje, kdy přestal vařit a po zapnutí proudu bude pokračovat
- Automatické míchání – hrnec se postará o pravidelné promísení obsahu
- Automatické vypnutí – přístroj se vypne, jakmile je pokrm dovařený
- Vyjímatelná vnitřní nádoba – ideální pro snadné mytí
- Bezpečnostní prvky – uzamykání krytu, bezpečné snížení tlaku, protiskluzové nožičky
- Zabudované recepty – mnohé „chytré hrnce" disponují stovkou připravených receptů
Každý model se liší, ale bývá typické, že v balení s hrncem obdržíte i základní příslušenství: odměrku, koš na vaření v páře nebo lžíci na rýži.
Další kuchyňské spotřebiče
Rady na závěr
Při vaření v pomalém hrnci nemusíte přidávat zbytečně moc soli ani koření. Drcené koření získá díky dlouhému vaření intenzivnější chuť i vůni a může se stát, že zhořkne. Proto je lepší používat spíše celé koření. Před podáváním můžete přidat čerstvé bylinky.
Pokud lze vnitřní nádobu vyjmout z těla hrnce, bude se vám samozřejmě lépe udržovat. Keramické či teflonové nádoby myjte ručně, nerezovou ocel či kameninu můžete vložit do myčky. Poklice se většinou dá také mýt v myčce. Vnější nádobu stačí zvenku otřít vlhkým hadříkem a osušit.
Ingredience: 1 kg hovězí svíčkové, 1 cibule, 4 mrkve, 3 petržele, ½ celeru, špek na prošpikování masa, sůl, 4 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, máslo nebo olej, 500 ml smetany ke šlehání.
Postup: Maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme. Na másle či oleji ho osmažíme ze všech stran, vyjmeme z hrnce a lehce orestujeme cibulku. Poté přidáme ostatní zeleninu, opět lehce orestujeme. Přidáme koření, vložíme maso a podlijeme horkou vodou. Vaříme na nízkém stupni zhruba 6–8 hodin. Po uvaření maso i koření vyndáme a zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetanu, která pokrm zjemní. Necháme provařit do zhoustnutí.
Další užitečné články
Jak na vaření brambor Nejlepší recepty z krup Recept na dýňovou polévku Jak dlouho vydrží polévka v lednici