Jak vybrat elektrický hrnec?

Přijde vám, že máte doma moc kuchyňských spotřebičů, a nejraději byste všechny semkli do jednoho? Pomůže vám multifunkční hrnec. Zvládne totiž vařit, ohřívat, smažit, opékat, ale funguje i jako rýžovar nebo jogurtovač. Místo divokého pendlování mezi sporákem a troubou tak budete mít rázem vše pod kontrolou.

  • Sandra, redakce Heureka.cz
  • Doba čtení: 4 min.

Základní rozdělení

Multifunkční hrnec

  • Různé programy vaření
  • Ohřev, pečení, smažení, jogurtovač, risotto, rýžovar, sous-vide a další
  • Nahradí remosku i zavařovací hrnec
  • Kombinuje mnoho kuchyňských spotřebičů do jednoho zařízení
  • Některé vnitřní nádoby hrnce lze mýt v myčce

Multifunkční hrnce

Hrnec na pomalé vaření

  • Ideální na zdravé vaření
  • Jídlo si zachová vitamíny a zůstane šťavnaté
  • Vaření probíhá mnoho hodin
  • Pro pokrmy vyžadující nízkou teplotu přípravy (sous-vide)
  • Časovač i automatické vypnutí zajistí ideální proces vaření
  • Vnitřní nádoby můžete většinou použít na indukci i plynový sporák

Pomalé hrnce

Polévkovar

  • Připraví polévku, ale i kaše, omáčky či džemy
  • Zabudovaný mixér
  • Jednoduché ovládání
  • Automatické programy pro snadnou přípravu

Polévkovary

Elektrický hrnec skvěle poslouží i na chalupě. Inspiraci, co dalšího by se vám mohlo hodit, najdete na naší stránce Vyrazte na chalupu.

Podle čeho vybrat

Příkon

  • Určuje, kolik energie si přístroj vezme za hodinu používání z elektrické sítě
  • Čím vyšší příkon, tím vyšší spotřeba, ale také rychlost pečení
  • Jednoduché pomalé hrnce zpravidla disponují příkonem menším než 650 W
  • Běžné multifunkční hrnce vyžadují příkon mezi 650–980 W
  • Pokročilé modely 10v1 a více si žádají 1000–1 500 W
  • Nejobjemnější hrnce pak potřebují i více než 1 500 W
  • Sem patří např. multifunkční kuchyňský robot nebo sous-vide vařiče na (polo)profesionální gastro provoz

Počet programů

  • Smažení, pečení, dušení, rýžovar nebo ohřívání
  • Elektrické hrnce nabízejí různý počet programů
  • Obyčejné pomalé hrnce mají většinou méně než 6 programů
  • Pro klasické multifunkční hrnce je naprostým standardem 6–16 programů
  • Některé exkluzivní modely fungují i jako horkovzdušná fritéza nebo tlakový hrnec
  • Mohou nabídnout i více než 18 programů

Mezi elektrickými hrnci najdete i konvektomaty nebo kotlíky na polévku a omáčky.

Objem

  • Objem v litrech udává, jaké množství potravin lze najednou v hrnci připravit
  • Hrnec s objemem do 5 l vystačí k vaření pro 2 až 3 osoby
  • Vyšší objem 5–6 l je pak ideální pro čtyřčlennou rodinu
  • Pro velké rodiny zvolte objem 9–10 l nebo 10 l a více

Objem do 5 l Objem 5-6 l Objem 9-10 l

Hmotnost

  • Jednodušší pomalé hrnce obvykle váží méně než 4 kg
  • Hrnce s více funkcemi váží kolem 4–7 kg
  • Hmotnost berte v úvahu hlavně tehdy, kdy se hrnec chystáte brát s sebou např. na chalupu

Méně než 4 kg 4-7 kg

Typ ohřevu

  • Ohřev se dělí na horní a spodní
  • Do značné míry ovlivňuje možnosti využití hrnce
  • Spodní ohřev slouží ke smažení a dušení
  • Horní ohřev umožní grilování a zapékání
  • S modely, které nabízí oba typy ohřevu, budete mít více možností

Délka kabelu

  • Předem si promyslete místo, kde budete hrnec používat
  • Změřte si vzdálenost k nejbližší zásuvce, aby vám kabel vystačil
  • Délka přívodních kabelů se pohybuje od 90 do 120 cm
  • Některé modely mají pro snadnější manipulaci odpojovací kabel

Funkce

  • Displej – jednoduše nastavíte programy a funkce
  • Nastavení výkonu a teploty – klíčové pro pomalé vaření
  • Časovač – nastavení spuštění a vypnutí, kdykoliv bude třeba
  • Programy vaření – kromě standardních (ohřev, smažení, pečení, dušení) jsou mnohdy k dispozici i funkce rýžovaru nebo jogurtovače
  • Speciální módy vaření – tlakové vaření, v páře, pomalé
  • Paměť – v případě výpadku elektrického proudu si hrnec zapamatuje, kdy přestal vařit a po zapnutí proudu bude pokračovat
  • Automatické míchání – hrnec se postará o pravidelné promísení obsahu
  • Automatické vypnutí – přístroj se vypne, jakmile je pokrm dovařený
  • Vyjímatelná vnitřní nádoba – ideální pro snadné mytí
  • Bezpečnostní prvky – uzamykání krytu, bezpečné snížení tlaku, protiskluzové nožičky
  • Zabudované recepty – mnohé „chytré hrnce" disponují stovkou připravených receptů

Každý model se liší, ale bývá typické, že v balení s hrncem obdržíte i základní příslušenství: odměrku, koš na vaření v páře nebo lžíci na rýži.

Další kuchyňské spotřebiče

Kuchyňské roboty

Mixéry

Rychlovarné konvice

Fritovací hrnce

Parní hrnce

Domácí pekárny

Zahradní grily

Rady na závěr

Dochucování v pomalém hrnci

Při vaření v pomalém hrnci nemusíte přidávat zbytečně moc soli ani koření. Drcené koření získá díky dlouhému vaření intenzivnější chuť i vůni a může se stát, že zhořkne. Proto je lepší používat spíše celé koření. Před podáváním můžete přidat čerstvé bylinky.

Údržba vnitřních nádob

Pokud lze vnitřní nádobu vyjmout z těla hrnce, bude se vám samozřejmě lépe udržovat. Keramické či teflonové nádoby myjte ručně, nerezovou ocel či kameninu můžete vložit do myčky. Poklice se většinou dá také mýt v myčce. Vnější nádobu stačí zvenku otřít vlhkým hadříkem a osušit.

Svíčková z pomalého hrnce

Ingredience: 1 kg hovězí svíčkové, 1 cibule, 4 mrkve, 3 petržele, ½ celeru, špek na prošpikování masa, sůl, 4 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, máslo nebo olej, 500 ml smetany ke šlehání.

Postup: Maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme. Na másle či oleji ho osmažíme ze všech stran, vyjmeme z hrnce a lehce orestujeme cibulku. Poté přidáme ostatní zeleninu, opět lehce orestujeme. Přidáme koření, vložíme maso a podlijeme horkou vodou. Vaříme na nízkém stupni zhruba 6–8 hodin. Po uvaření maso i koření vyndáme a zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetanu, která pokrm zjemní. Necháme provařit do zhoustnutí.

Další užitečné články

Jak na vaření brambor Nejlepší recepty z krup Recept na dýňovou polévku Jak dlouho vydrží polévka v lednici